Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

 

 

Valparnas dagbok / Puppies diary! 

Puppies born 9/12 2011, out of:

Old Road´s Invincible & Pandora van de Waterram

(2+5)

 Met Alzira  Met Ariodante  Met Aida Met Adelia Met Anna-Bolena Met Attila Met Arabella

 

 

 1. 10/12 - Puppies are doing great! The beautiful ones, are all increasing weight and seems strong and healty. Valparnas första dag, det är helt ofattbart. Vilka små underverk... Hanarna är störst, de tränger sig fram och äter där det passar dem bäst. Jag ser noga efter så att alla får komma fram till varsin spene vid matdags, mat finns och det gäller bara att komma till en ledig matplats. Alla har ökat i vikt, om än lite olika mycket. Alla valpar har ordning på magen, det har jag lyckats se trots att Pandora är vansinnigt snabb att städa efter dem. Pandora nekar till att hon behöver rasta. Väl ute gör hon det hon skall på fem sekunder, sedan är det bråttom in. Pandora gnäller och kvider, springandes mot valpboet. Hon nästan hässjar av änglsan tills hon får ordning på skaran. Hon skyndar sig att skuffa in dem under magen igen, sedan suckar hon djupt och lägger huvudet beskyddande över sina små. Em: Valparna äter friskt och går upp i vikt.
 2.  11/12 2011 - kl. 10,00: Valparna frodas och mår bra. Alla har ökat i vikt, 30-55g. Det känns skönt.
 3. 12/12 2011 - En morgonrapport från lådan: Viktökning - Ja, 65-90g! Gudomligt söta - Ja! Det är otroligt vad de är rörliga i lådan. Valparna är mycket starka och målmedvetna.
 4. 13/12 2011 - The puppies are doing great! Mina lussebullar mår bara fint och vikten går stadigt uppåt. De kavar runt i lådan med allt större svängar. Alla valpars navelsträngar har lossnat och det ser jättefint ut - otroligt, vad enkelt naturen har ordnat det. Det ligger fler kort i deras galleri!
 5. 14/12 2011 - The puppies have increased 47-61%, 135-175g in weight, and they are doing well. They moves more and more. One of the boys was so angry today when he did not come quickly enough to the food, he screamed right out. At first I was scared but then I realized that there really was no danger :) Det går jättefint för valparna. De rör sig verkligen mer nu, de paddlar fram i lådan och skjuter på riktigt duktigt med bakbenen. Reflexen att försöka ställa in benen under sig finns. Oj, vad det går fort. Humör har de också. I dag sprang jag tvärs över huset när jag hörde ett nytt slags vrål, som från en tigerunge i nöd. Det lät som om någon kommit allvarligt i kläm. Gud vad rädd jag blev. Det visade sig att den randiga killen hängde över Pandoras mage och kom inte snabbt nog i framvikt så att han kunde nå fram till en spene. Med starka kravlande rörelser tippade han ändå strax framåt. Då sög han tag i tutten samtidigt som han gjorde en kullerbytta med kroppen. Sedan fortsatte han att fräsa och låta någon minut, tills mjölken runnit till ordentligt.. Himla gulligt!
 6. 15/12 2011 - Valparna är mycket mer målmedvetna nu när de rör sig i lådan. Nosen har lärt dem att riklig belöning finns om de följer doften av mamma Pandora. Träning ger färdighet. Så nu när de skall framåt, stöder de omväxlande riktigt bra upp på fram och bakbenen, på väg att resa sig. När de hittat maten får de direkt ett stadigt grepp om spenen, knappt utan att som förut vingla och leta med munnen. Med kraftiga tag, trampar de sedan igång Pandis mjölkreflex med frambenen, med bakbenen spjärnar de i underlaget. De spänner nacken och kastar huvdet bakåt gång på gång, allt för att stimulera nedsläppningen av mjölken. Det lyckas de rätt bra med;) vissa har visst fått i sig rejält med mjölk. Det läser jag på vågen och på den päronformiga kroppen.. Jag längtar till att de öppnar ögonen. Det bör de göra först om ca. en vecka, på 10-12:e dagen. Öronen är också fortfarande väl stängda, det syns på flera av bilderna. Det ser knepigt ut, men det är precis som det skall vara. Vid ca. tre veckors ålder börjar de höra, då försvinner skinnfliken som täcker hörselgången. Öronlapparna lägger sig lite olika på valparna. Någons öron ligger bakåt och någons vill mer framåt.
 7. 16/12 2011 - The puppies are now one week old, seven days. They are all doing just fine. The boys weigh most, 550g. The girls' weight is around 500g, just below or above. They are just lovely... More photoes are foud in their photo gallery! 
 8. 17/12 2011 - Småungarna mår bara fint. De har JIPPIE - Fördubblat sina vikter!! Ja, i det här fallet älskar vi tjockisar! Det är också dags för kloklippning. Jag både ser och känner att det är lätt för valparna att fastna och rivas med de små hullignarna de har till klor. Men hur skall det gå till? Det gäller först att hitta/se klorna på de små miniatyrtassarna, för att kunna bedöma var det skall klippas - Fram med förstoringsglaset! Det gäller även att hitta ett lämpligt redskap för ändamålet.. Jag jobbar på att finna en lösning på detta.
 9. 18/12 2011 - Ett steg i rätt riktning! I dag har den svarta hanvalpen no. 6 stått och gått runt i lådan!! På skakiga ben drog han upp sig på alla fyra och stegade framåt. Han är verkligen stark och envis. Man kan ju tycka att det är lite tidigt, bildbevis finns... Den andra killen no. 2 ser också ut som om han kommer att resa sig inom kort. Tänk att de skall stå och gå innan de kan se.. Flickorna tar det lite lugnare. De tänker minsann inte vingla i onödan. Nej de ser ut att vänta några dagar till innan de provar gåendets konst. Valparnas klor är nu ansade. Det gick aldelens utmärkt att använda en liten nageltång, en vanlig liten människotång. Det var nödvändigt att knipsa den yttersta lilla kroken på klon, den var faktiskt flera mm utanför pulpan  och fastnade hela tiden i filtarna. Det kanske blir klovård en gång i veckan för valparna, redan nu från början..?
 10. 19/12 2011 - No. 3 den lilla sotbeiga flickan, har idag börjat öppna sitt högra öga. Det blinkade till och jag såg att det glipade lite på utsidan. Oj vad spännande, I morgon lär det vara mer öppet. No. 5, den ljusbeiga flickan har glupskt ätit sig upp i vikt-toppen, korvmaja där! Alla valpar är runda och goa. De äter ljudligt med fnysningar och smackningar samtidigt som de piper och morrar. Det blir riktigt trångt och häftigt, typ "hela havet stormar" med den mycket tålmodiga Pandoras välfylda juver i fokus. Alla söker en bra plats och det rycks, trycks och buffas. Krafterna i sugförmåga, ben och nacke mäts. Jag menar, de är ju bara en och en halv vecka!! Hur skall det bli när de är tre-fyra-fem veckor?!  -Mamma mia! Den intensiva måltiden avslutas oftast i en annan energi,  med att de en efter en faller i sömn. De ligger sedan huller om buller, med sina runda magar i vädret. De rycker i sömnen och kanske smackar de lite med tungan mot gommen....        De är helt underbara!
 11. 20/12 2011 - Weights: No.1-685g with an overall increase of 141%. No.2-740g-137,5%, No.3-675g-150%, No.4 -715g-155%, No.5-770g-174%, No.6-730g-143%, No.7-690g-145%. My reflection is that all the puppies are in good health. The beige girl, No. 5 has been most successful the last days with getting the milk. The males are bigger/longer but not so "coosy" as the beige girl. Smallest are no. 3, the brown/dark beige girl, but she is steadily increasing weight in her own pace. Valparna ökar stadigt i vikt. Den ljusbeiga flickan, nr. 5 har ökat mest. Hon "hänger" på spenarna hela tiden :). Pojkarna är ändock störst, allstå längre och har större tassar och huvuden. Men 5:a alltså, hon är mullig... Minst är nr. 3, den mörkbeiga/bruna tiken, hon ligger strax under 1:an och 7:an. De flickorna är liksom lite nättare, men ökar ändå väldigt fint i sin egen takt.
 12. 21/12 2011 - Valparna kan numera skälla, gnälla och morra, jag har allt hört dem.. På tidiga morgonen speciellt.. Det är bara den lilla bruna tiken, no. 3 som vill titta på mig. Som en liten sjörövare ligger hon där och plirar. Det kan väl hända att hon inte ser så mycket med det lilla ögat ännu. Jag misstänker att vovvarna kan höra litegrann, även om det inte bör ske förrän vid tre veckors ålder. När en unge skriker i nöd, om den ex. har hamnat lite långt ifrån sina syskon, så börjar de andra röra på sig. Hur kan det komma sig om det är så att de inte hör varandra? Nej, någon slags hörsel har de allt, även om öronsnäckan inte är helt öppen ännu.
 13. 22/12 2011 - Jag skrev tidigare att valparna hade utökat sina röstreportoarer. Men jag måste tillstå att det ljud som de fortfarande och oftast utstöter, liknar ljudet av en fiskmås :)) Så, vi har alltså ett ljudligt "fågelliv" i sovrummet. Men valparna är så söta, jag skall inte gräla på dem. De är helt underbara. De växer som de skall och de är fascinerande att titta på. Det är lite mer att lyfta när jag tar i dem och det är lite mer att lirka med när de skall upp på vågen. Vågen är en aning liten, märker jag. Den har också vissa svårigheter att stanna i mätningen, eftersom Valparna, speciellt pojkarna, ofta ålar sig av vågen innan jag hinner se vad den tänkt visa. Busar!
 14. 23/12 2011 - Hipp Hipp Hurra! Valparna fyller 14 Dagar, i dag! Vikterna har tredubblats och flera av ungarna har börjat öppna ögonen. (Bilderna läggs in i morg..) Myysigt.
 15. 24/12 2011 - Julafton! Det är lite stökigt med alla tvåbenta gäster som vimlar runt. Valparna beskådas ofta och med stor kärlek. Det är skönt för Pandora att samtidigt som hon är i händelsernas centrum, få vara instängd bakom sin grind i rummet som både gränsar till kök och vardagsrum. Alla är glada och nöjda.
 16. 25/12 2011 - Juldagen var lugn, valparna beundras och gosas med. Alla ungar ökar fint i vikt och vi ser deras små glimrande ögon, stor lycka! Brindel-pojken är senast med att öppna ögonen. Det är ett herrans liv när det är matdads. Alla skall fram till Pandis så fort som möjligt och det blir en kamp om de bästa platserna. Efter ett ljudligt smackande somnar de, ibland fortfarande fästad i Pandora.. Eller så rullar de ett halvt varv och ligger bredvid sina syskon. Pandora smyger iväg efter någon stund, då ligger de kvar i en hög med sina stora magar i vädret.
 17. 26/12 2011 - Alla valpar har öppnat ögonen. De går omkring i valplådan och upptäcker världen. De är huur söta som helst. Stormen Dagmar drog förbi med buller och bång. Det brydde sig inte valparn om, ett endaste dugg. Mamma Pandora vakade över dem och ingen kom till skada eller blev det minsta rädd. Att väga valparna nu är inte lätt alltså. Hur skall jag få dem att vara stilla? Jo, jag låter dem äta, väcker dem när de somnar för att få dem att äta lite till och sen, när de är helt utslagna skrider jag till verket. Oj, vad tunga de är..!
 18. 27/12 2011 - Alla valpar hör. Deras öronöppningar har fått formen som hos en vuxen hund. Jag ser också att de reagerar på ljud omkring dem. När någon börjat gny vid Pandora för att mjölken inte runnit till blir de övriga extra ivriga att också skynda fram till mamma Pandora. Valparnas eskapader i lådan blir allt yvigare, liksom deras färder utanför lådan.. I dag har jag vid två tillfällen fått lyfta tillbaka valpar, eller rättare sagt valp nummer Ett. Hon är verkligen en liten spjuver. Jodå de var flera som tippade över kanten ner på dynan utanför. Men jag tycker att det var lilla Ettan som var uppviglaren. Pojkarna som är starkast häver sig över med ett knyck. Flickorna får jobba mer men är desto intensivare. Flicka nummer fem, den ljusbeigea, har idag som första valp nått en viktökning på över 300%. Mellan upptågen är valparna väldigt trötta...
 19. 28/12 2011 - Bita i örat, bita i nacken, bita, bita, slå med tassen.. Här har det börjat lekas så smått. Valparnas tänder har inte spruckit igenom tandköttet ännu, men de är på god väg. Jag kan känna de små taggarna i fina rader när jag sträcker fram handen. De biter villigt i mitt finger.. Nej, inte vasst - inte ännu. Pandora sköter sina barn lika fint som förut. Hon städar noga valplådan så fort "något" smutsat ner. Men det våta, rår hon på längre. Det blir riktigt blött i valplådan och jag har fullt schå med att hinna byta. Det är dax att dela av lådan med en sovdel och en del toa-utrymme i form av dagstidningar. I alla fall så skall jag ge dem chansen att kunna gå på tidning. Att bjuda dem ur lådan för att uträtta sina behov, är en aning för stort steg. Det tar vi om .. Jaa, kanske en vecka..?
 20. 29/12 2011 - Guud vad söta de är. Jag har lagt ut tidningar i ena delen av valplådan för att ge valparna chansen att uträtta sina behov på tidning. Kan man tänka sig, de små gullungarna försöker faktiskt att gå ifrån bädden för att kissa, det är helt otroligt sött att se. Men, jag kan väl inte direkt påstå att de alltid prickar på själva tidningen. Men, jag ser i alla fall att de vänder sig i riktning Från bädden. I något fall, faktiskt, har de gjort sina behov med framfötterna på tidningen. Det var väl duktigt!? Att mamma Pandoras baktass som låg på fällen blev blöt, det spelar mindre roll. Tanken att söka sig från bädden, var det viktiga. Vilka Underbarn.. ;)
 21. 30/12 2011 - Hipp, Hipp Hurray, The Puppies Are Three Weeks Today!! Hipp, hipp HURRA, Valparna Fyller Tre Veckor I Da!! Här är en länk till valparnas film! Avmaskning - Japp, idag blev de avmaskade för första gången.
 22. 31/12 2011 - I dag fick valparna mat för andra gången från ett fat. Det bjöds på rumstempererat maltet kött. Mums..Vissa valpar är mer intresserade och äter mycket, vissa smakar och tycker att det är gott men har inte ett jättestort intresse av att äta det bjudna. Att bita på ett syskon är minst lika kul. Att de inte är speciellt hungriga är säkert också en anledning till svalt intresse. Valparna både står och ligger i maten. Fatet forceras rakt över om andan faller på. Dagen handlar om Mat, "rasta" och sova... Valparna är jätteduktiga att gå på tidning. Det är väldans halt på tidningen och inte kommer de helt fram till den alla gånger, men jag ser att viljan att söka sig bort från bädden finns. De små är mer och mer gosig, de kommer mot oss när vi sätter oss bredvid lådan. Våra fingrar blir bitna på och jag känner att en och annan tand har spruckit igenom tandköttet. Än så länge har Pandora inga problem med deras tänder, de biter henne inte så att hon störs av det. Att smaka med munnen är spännande. Men, mest av allt så sover de faktiskt fortfarande..
 23. 1/1 2012 - Vikten för dagen är: No.1-1290g, No.2-1425, No.3-1250, No.4-1340, No.5-1390, No.6-1380, No.7-1240. Vi myser tillsammans. Valparna viftar på svansen när vi kommer till lådan. De trivs när vi tar dem i famnen, de är helt underbara. Tänderna sitter i små perfekta rader, men de ser ut att bli väldigt vassa...
 24. 2/1 2011 - Vilka mängder nerkissde tidningar jag får.. att slänga. Det är konstant vått där valparna dragit fram. Min kära familj har hjälpt oss att spara dagstidningar för ändamålet, men jag fruktar att dessa inte kommer att räcka långt. Nu har de börjat riva i tidningarna också.. Var skall detta sluta :) I dag serverade vi kött två gånger, i morse och nu på kvällen. De låter sig väl smaka.. Det är jättegulligt att se när alla smaskar, kliver eller rent av ligger i maten. Det går knappt att urskilja valpar från mat. Det hela blir sedan dubbelt så kul, för detta innebär att allt smakar mat. Då provar de att tugga på ett syskon. Det är jättekul, ända tills de själva blir "smakade" på.. 
 25. 3/1 2012 - Valparna rymmer!! Tomas och jag springer upp och ner ur sängen på natten för att lyfta tillbaka ungar i nöd. Valparna häver sig över valplådekanten med en förvånansvärd skicklighet och bökar sig sedan in i alla möjliga och omöjliga hörn av sovrummet. Där står dem och börjar sedan och gny och pipa i förtvivlan. "Men stanna i lådan då!!" Jag hinner precis lägga tillbaka en unge när nästa biter mig i tårna...
 26. 4/1 2012 - Valparna har flyttat ut från sovrummet till köket (En flytt på två meter). Nu får de erfara starkare ljud och en närmare kontakt med de andra hundarna även om det fortfarande är en barriär mellan dem. Pandora har noga övervakat flytten och hon har inordnat sig i de nya föutsättningarna. Det känns trots allt som om vi är mogna för den här förändringen och det blev riktigt bra. Fotografering! Ha, Ha, ha... Hur lätt är det att fota ungar?  37 nya bilder ligger i Valparnas galleri!
 27. 5/1 2012 - Att låta valparna kliva ur sin hage och gå fritt här i köket är som att ha en handfull spelkulor i handen och tappa dem på golvet, alla kulor rullar obönhörligen åt olika håll och är omöjliga att kvickt samla ihop. Valparna sprider sig i köket till skrymslen vi inte visste fanns eller i alla fall glömt bort att de fanns. Att beträda köket får göras med en hasande gång, utan att lyfta tofflorna. Det är omöjligt att exakt veta vad som finns framför eller bakom fötterna i nästa ögonblick. Det blir ett stort virrvarr av vovvar i rörelse och det här är ett stort steg i valparnas utveckling. Det är dags att bli en del av flocken.  De små änglarna lämnar ingen oberörd... Nova flyr till ett annat rum och kryper in under ett täcke. Geisha och Alice tar försvar uppe i fåtlöljen bredvid spisen. Diva gör några små rusningar och försöker undkomma uppvaktningen, men det är svårt om hon skall förbli i vårt lilla kök. De stora hundarna är nyfikna men försiktiga, de vet inte riktigt hur de skall agera med den här nya ordningen. Pandora blir en aning orolig, hon ger ibland "arga blicken" till de vuxna hundarna för att de skall hålla sig ifrån hennes barn och hon snor runt för att försöka finnas till hands och vara nära sina små. Hon har liite svårt att hålla koll på var alla befinner sig..:) Men, det är så här det är, både i djur och i människovärlden. Liten skall bli stor och erövra världen.. Vare sig föräldrarna är mogna för det eller ej..
 28. 6/1 2012 - Hipp Hipp Hurray, The Puppies are 4 weeks today!! They are doing just great. Male no. 2 is the biggest and female no. 1 is the smallest. Valparna är 4 veckor i da!! I dag var det första morgonen småttingarna väckte oss för att tigga efter mat. I alla fall så tror jag det var det som önskades och jag klev genast upp, är så väl drillad.. redan.. Frukosten serverades alltså på begäran klockan 07.00, till änglarnas belåtenhet..:) Vi har senare på dagen roat oss med klovård och vägning. De små böjda hullingarna som så fort växer ut, är nu bortknipsade för denna gång. Vågen är nästan för liten för änglarna men vi lyckades med lite fantasi att läsa av vikterna även idag. Den randiga pojken nr. 2, väger mest. Lilla tös nr. 1 väger minst. Alla ungar följer dock sin egen kurva så vi är mycket nöjda med resultatet.
 29. 7/1 2012 - Grinden som håller valparna kvar i sin låda har varit mer öppen än stängd idag. Det innebär att små tassar har tussat runt i köket och verkligen bekantat sig med omgivningen. Det är en fröjd att vara med valparna, jag får inte nog av dem helt enkelt. De vuxna hundarna vill verkligen också delta i valparnas upptåg. Nedkrupna så mycket det går, står de stora med sin huvud instuckna under köksskåpet när en valp krypit in där under. Det gnälls från alla håll, valpen gnyr under skåpet och de stora gnäller av oro framför. När valpen kommit fram är alla mycket glada igen. Det pussas och viftas på svansar. Det dröjer aldrig länge innan nästa valp "gått vilse". En liten unge kan ex. mycket lätt hamna bakom köksbordets bortre ben och dit bort är det långt och dessutom är det så att om man hamnar bakom ett bordsben så syns man inte, och då är man ju heelt borta.... I det läget, blir det nytt gnäll och alla vuxna hundar skyndar till undsättning. Diva har för första gången på riktigt roat sig i själva valplådan ensam med några valpar. Vi är stolta över hennes uppförande och det var en fröjd att se henne glad och ändå så försiktig. Diva lade sig ner och lät valparna undersöka henne, visserligen samtidigt som hon gjorde vissa egna undersökningar, men ändå... Det gick jättebra och de hade väldigt kul, ända tills mamma Pandora såg upptåget. Då var det genast slut-lekt!
 30. 8/1 2012 - Akta er vad valparna växer. Inte bara storleksmässigt utan i färdigheter. Det går med en rasande fart. De gör allting ett snäpp bättre, varje gång de slår upp ögonen. I dag har de ätit vanlig hundmat tre gånger och det med mycket god aptit. Valparna har ett större behov av att röra sig så nu är de på köksgolvet flera timmar om dagen. Nova har närmat sig valparna för första gången. Hon har tidigare hållit sig på avstånd, allt för att inte råka i konflikt med Pandora. Hundarnas instingter är verkligen finurligt anordnade. Nu var alltså tiden mogen för Novas intåg och valparna fick erfara ännu en snäll barnvakt/läromästare. Valparna har börjat bära saker, de släpar och drar på leksaker. Kaninen med pip som kom i Julklapp är en favorit, trots att den är tre gånger så lång som valparna själva. De kånkar, biter och drar. Ibland blir de osams, Oj vilket liv det blir då!!
 31. 9/1 2012 - Valparna vaknade tidigt och lät mig veta att det var morgon. Jag visste att Pandora just varit hos dem så dem kunde inte vara jättehungriga. Nej, det var bara det att de var instängda och såg Diva smyga omkring utanför instängningen. Valparna hägde och klättrade på gallret för att komma ut och de skrek ut sin förtvivlan.... Hej och Hå.. :) Efter en stunds fri lek och toalettbestyr på köksgolvet så blev de alla plötsligt tvärtrött. De somnade i en stor hög på den hopknölade filten som låg på golvet. Guud så söta de är.. Gäsp, då skall jag passa på att försöka hinna med mina egna morgonbestyr. Det känns som om valparnas klor är långa fast det bara är tre dagar sedan senaste klippningen, det är konstigt. I morgon får vi visst se över dem igen. Antagligen klipper jag väldigt lite, men jag vill ju absolut inte vara för tuff på klorna, så att de gör sig illa.. Jaa, annars så springer de små här runt våra fötter. De bär leksaker och biter i allt som kommer i dess väg. De är såå söta..
 32. 10/1 2012 - VI dag fick vi lov att utöka valparnas inhängnad, de har fått ett växande behov så att säga. När vi är hemma har de fritt fram i kök och hall men de stunder de lämnas ensamma får en hage duga. Pandora tog idag initiativet att låta ungarna dia när hon stod upp. Lite obekvämt såg det ut men det är en ny variant. Det var första gången som de gjorde så och det är kommer säkert att bli mer vanligt ju äldre de blir eftersom att det blir väldigt trångt vid Pandis bröst när hon ligger ner. Det har också varit fantastiskt roligt att se hur valpar och vuxna hundar har lekt idag. Samvaron växer för var dag, men jag är alltid med och hejdar dem när det blir lite för vilda lekar.
 33. 11/1 2012 - The puppies are so cute and cuddly. They now eat food 4 times a day. Gosabiliteten är mycket hög hos valparna :)) Nu leker de även med bollar, de ser och följer/jagar saker som rullar i från dem. Matlusten är god och de fast föda fyra gånger per dag.
 34. 12/1 2012 - Valparna följer varandra och de letar efter rätt på sina syskon där det sker ljudliga lekar. Diar gör de fortfarande flera gånger om dagen men oftast när Pandora står upp.  
 35. 13/1 2012 - The Puppies are now 5 weeks old, Hipp hipp Hurray! Dags för Avmaskning och Försäkring!
 36. 14/1 2012 -  Av mycket trevliga besökare lät sig valparna beundras både sovandes och i full fart med att tugga upp tofflor ;) Vi skall knäppa nya kort, japp, men det kommer alltid något i mellan. Valparna har varit ute, inte med lov, utan olovandes. De tränger sig fram i dörröppningen, hala som ålar,och det är näst intill omöjligt att hålla alla kvar inne när de vuxna hundarna skall ut och rasta. Lite snö och kyla verkar inte få de glada ungarna att tveka utan de försöker gång på gång.
 37. 15/1 2012 - Valparna fick sina klor ansade idag, det var ännu en gång hög tid. Oj vad de små hullingarna växer. Småttingarna har också kommit på att diskmaskinen är intressant. Nu har vi alla sju i full färd med att hoppa upp på luckan när det skall plockas i och ur disken. Inte lyssnar de på mina förmaningar heller.. Dagens besökare fick se sina skor bitna på, ja så går det..
 38. 16/1 2012 - Valparna tränar för en framtida höjdhoppningskarriär...! Det går nästan inte att stänga in dem längre. De hoppar och klänger på allt som står framför deras väg. I natt hade vi tre ungar inne i sovrummet, trots att lådkanden står med sin högsta sida mot sovrummet. Hmm. Nu får vi tänka till och söka nya lösningar. Småttingarna växer och frodas. Även idag hade valparna besök, det var jättemysigt. Tår och byxben smakade jättegott. Dagens vikter: Nä, tyvärr, vågen kan inte mäta så tunga ungar...
 39. 17/1 2012 - Valparna sköter sig jättefint. De sover gott om nätterna och är lekfulla på dagarna. Skurhinken står framme för jämnan, det blir några byten av vatten per dag... Alla valpar äter glupskt sin mat på tallrik och de dricker vatten ur vattenskålen. Pandora ger dem di en gång på natten samt ca. sex gånger på dagen. När valparna blir "instängda" huserar de i vårt kök. Där ligger tindningar på golvet och de söker sig oftast dit för att göra sina behov. När avspärrningen mot hallen är öppen går de faktiskt mot ytterdörren och använder tidningarna som ligger direkt innanför ytterdörren. De är så duktiga. Annars busas det rätt mycket, det bits och dras i allt tänkbart. Valparna fostras i lek och i allvar av de äldre vovvarna. Vi har det såå mysigt :)
 40. 18/1 2012 - Småttingarna har haft besök. Det var jättkul med nya fingrar och tår att smaka på. Valparna har varit ute och provat att gå på snö, fy vad kallt Det var.
 41. 19/1 2012 - I natt har änglarna inte varit änglalika. För första gången har de verkligen stökat på nattetid. Men vad gör det om hundra år...? -Ingenting!! Småttingarna smakar och undersöker allt i deras väg. De smiter ut i snön så fort de får chansen, de är mycket livfulla och atletiska :)) Dagarna ängas mest åt att äta, pussas, gosas, leka, sova, vakna, smita in i fel rum, busa, kissa, äta, gosa... Livet med valparna är heelt underbart!
 42. 20/1 2012 - Hipp, hipp, Hurra, det är valparnas 6-veckorsdag i da!!
 43. 21/1 2012 - Valparna verkar helst vilja äta sina kulor torra och dricka vatten i egen takt. Okej, då gör vi så. De knaprar och äter med mycket god aptit. Det verkar gå jättebra. Vi tränar på att gå fram på olika underlag (papperspåsar, liggande kompostgaller, bland petflaskor, över prassliga plastpåsar, skor, på en hal skiva etc.) de förstår inte att det kan vara läskigt, utan kastar sig fram över vad jag än tar fram :)
 44. 22/1 2012 - Fotografering, ha, ha! Än en gång böjer jag mig och inser att jag inte har den "rätta knycken" som Tjorven sade. Valparna var jätteduktiga, men blir dock bra mycket sötare på bild när de får springa fritt och busa med varandra. Valparna hade en pedikyrstund idag, med ett visst motstånd måste jag tillstå. Men det gick bra till slut. Jag tar så lite, för att inte nypa dem så det gör ont men ändå skriker de rätt ut bara jag håller i tassen!
 45. 23/1 2012 - Valparna fortsätter att trampa på konstiga underlag och provar att leka med knepiga saker. Kartonger med godis i har de funnit jätteroliga. Duktiga som de är så lyckas de med gemensamma krafter att locka fram gottat. Småttingarna har också varit ute under ordnade förhållanden (inte som förut, smitit ut) Själva UTE, var inte så konstigt. Jag tror mer att det var skyddet de skulle ha på sig mot kylan som gjorde dem paralyserade, dvs. jacka och tröja. Då får vi träna lite mer på att ha kläder då. De små halsbanden vi har införskaffat, har renderat i en faslig klåda på lilla halsen :)
 46. 24/1 2012 -
 47. 25/1 2012 - Oj vad tiden går fort. Snart är småttingarna sju veckor!! Det är helt osannolikt vad mycket som hänt denna vinter. Vinter och kyla, ja nu har minusgraderna krypit neråt även i Sundsvall. Ungarna fick vara inne i dag också, det är för kallt för bäbisar ute. Men inne gör de allt de kan för att "liva upp stämningen" :) Jag hjälper till med stimulans och letar ständigt efter nya saker som de kan "träna", att träffa på. I dag blev det ett paraply som både fällde upp sig, det flaxade och låg stilla för att bli undersökt. Valparna slet och drog i det prassliga tyge, som vanligt.. Sedan släpade vi framdet stora Strykbordsberget och det var mycket populärt att bestiga. Valparna hade jättekul. Alla ville stå på strykbordet och vara "kung". Sedan spårade det hela ur, lätt hänt.. "Någon" kom på att man kunde bita i det tunna tyget. "Någon" drog hårt bakåt och vips, så fattades det en bit av överdraget.... Vem kom på den idén, med att slita och dra tills det gick sönder? - Jag bara undrar...
 48. 26/1 2012 - Vi vaknade med en "Rivstart" i morse.... Jo, det var så att valparna lyckades manövrera bort Tompe i går kväll och själva komma över hans matkassar i hallen. Dvs. Tomas kom hem, ställde kassarna i hallen, gick in i köket för att städa - släppte då ut valparna i hallen för att få en chans att städa själv i köket... Fann sedan valpar och mat i en enda röra. Men det var väldigt fint i köket, Då... I morse var det som sagt full fart, på valpar och deras magar.. Vi har städat riktigt ordentligt i dag.. För valparnas del blev det således en fastedag med ris. Men tänk vad bra det gick, inte ett gnöl. De äter och smaskar på sitt ris. På eftermiddagen hade vi besök och valparna älskar att få träffa folk. Det blev mys och bus för fulla slanten. Valplådan och sänghimmel har fått flytta ut. I stället har de fått en ny plastsäng som är lite behändigare att hålla ordning på. (Någon slog vad om hur länge sänghimmeln skulle få vara kvar.. Ni vann!!) Valparna diar ordentligt fortfarande, det är också väldigt bra en sån här gång när de blev lite knepiga i magen.
 49. 27/1 2011 - Hipp hipp hurra! Valparna fyller sju veckor i da!! Det blir inte saft och tårta för ungarna, tyvärr :) Valparna är fina i magen nu, men vi tar det lite försiktigt med festmat i dag i alla fall. Valparna har varit ute i snövädret. Gissa vad de gjorde.. De gjorde både nr.1 och nr. 2!! Ja, alla gjorde inte det, men några. Likadant var det i går, då "rastade" några ute.. Jag är såå stolt! Valparna är mätta på höjden. De är mellan 24 och 27 cm höga (med reservation, eftersom det går att sträcka ut alt. sträcka upp dem) Två av valparna, Bella och sedan Attila, har varit på promenad idag. De har "åkt jacka" och det var jättekul! Dvs. de har varit med, blivit burna innanför jackan och bitvis gått själva på marken. Jag får tyvärr bara med mig en hund i taget, så det tar en stund innan jag gått laget runt. Hela dagen har jag också passat på valparna för rastning och lyft ut dem när de behövt. Valparna är superduktiga. Det är jag som inte riktigt hinner med alla sju när de har behov samtidigt.
 50. 28/1 2012 - Vi går ut och rastar hela tiden nu. Vädret är milt, ca. -4* och det snöar. Valparna har till och med börjat uppskatta att vara ute :) De busar och hoppar runt på där det är upptrampat. En och annan djupdykning ut i snön har det blivit och då blir det kallt och lite läskigt. Alla valpar vill i alla fall gå ut och göra sina behov, det är helt förunderligt vad naturen hjälper till. Dante, Alzira och Anna har också varit på tur i skogen. De fick följa med en i taget (många turer blir det). De är helt underbara...
 51. 29/1 2012 - Valparna har varit ute på biltur idag. Max två valpar i taget åkte med och Jeppe körde oss lugnt fram i snövädret. Valparna åkte på passagerarplats, sittandes i min famn 2+2+2+1. Resterande del av bilen var fylld med emballage och pantburkar, samt trygga supporters i form av vuxna hundar. Vi passade på att göra div. ärenden ner till vårt bycentrum. Adelia och Bella kastade tidningspapper, kartonger och plastburkar på sorteringsstationen. Attila och Dante pantade burkar och flaskor på affären, Aida och Alzira sorterade glas och metall. Anna hälsade på i ett garage där ett gäng mysiga grabbar jobbade med en bil. Det hela gick fantastiskt bra. Resorna var ca. 5km, med stopp och lättsamt umgänge. Det blev en helt perfekt upplevelse för valparna som första resa. Valparna fortsätter att var kanonduktiga på att gå ut och rasta. 
 52. 30/1 2012 - Dammsugare och golvmopp, det hör till vardagen. Den brummande maskinen är lite läskig och betittas noga när den dras fram. Golvmoppen däremot, den bör tydligen alltid få sig en rejäl omgång. Det innebär att en garnmopp med sju levande "moppar" sveps fram över golvet. Det halkas och bråkas medan arbetet fortgår. Jag samlar ihop garnrester från småkäftar när jobbet är slutfört. Phu..
 53. 31/1 2012 - Valparna stal showen från vår 18-åring i dag när vi höll kalas. Från famn till famn vandrade de små till var och en som ville känna på en mjuk varm valpkropp insupa den speciella, underbara lukten som de små har. Valparna kontrade med att smaka på gammal som ung och de fick all tänkbar uppmärksamhet. Pandora visade stolt hur det går till att ge di till ett gäng hungriga ungdomar. Alla blev imponerade av Pandis tålmodighet och balansakt när valparna buffade och knuffade för att få den bästa och mesta av plats.
 54. 1/2 2012 - I dag har valparna haft barnvakt. De fick enormt mycket beröm för sitt uppförande. De hade ätit, rastat, lekt och gosat - På ett helt underbart sätt!  Ja, det är ju det jag säger: Valparna har ett skimmer av kärlek omkring sig. De charmar alla och en var. De är så naivt nyfikna och glada i allt som finns framför dem. Tänk vad härligt det måste vara att vara valp, de vet inget om livets onda. Nåväl, dagen när det är dags för "stick" både här och där närmar sig... Snart skall valparna vaccineras och chipas. Vi har bokat tid på Fredag klockan tio. Men oj, vad skojiga de är, det har varit race med petflaskor på köksgolvet. Attila och Adelia var fränast att hitta ett gott tag att hålla i så att de kunde kuta fram i vilda språng med flaskan i mungipan. Jag fotar och fotar..
 55. 2/2 2012 - I dag har sömmerskan varit på besök. Valparnas kompis, Anneli har sytt jackor till dem här hemma i vårt kök. Guud vad söta ungarna blev i sina nya värmeställ. Det blev ett fasligt provande, alla valpar fick snällt finna sig i att vara mannekäng. Någon somnade under provningen och lät sig absolut inte väckas. Säkert var det för att jackan var så varm och gosig. Inne är det varmt men ute har vi kallt. Trots att vi har -17* vill valparna ut och rasta. När/om jag upptäcker att de gnyr vid dörren springer de kvickt ut när jag öppnar, och så gör de så fint ... där ute. Suck.. Vad gulliga de är... Anna är den som fryser mest och vill in först. Bella är den som orkar vara ute längst, hon sprätter och hoppar runt längs de smala skottade gångarna i rasthagen. Hon verkar minst bekymrad av det kalla. Så olika de är. Jag förstår Anna om hon inte vill gå ut så ofta. Hon skakar och fryser som ett asplöv. Hon behöver inte heller gå ut varje gång. Det går bra på tidning också, jag vet ju varför..
 56. 3/22012 - Valparna fyller 8 veckor idag. Hurra, hurra hurraaa!! Vi var på veterinärbesök på förmiddagen. Småttingarna skötte sig i bilen till veterinären, så när som på Dante som blev lite vimsig i magen.. Hos veterinären blev det besiktning, vaccinering och chipmärkning. Valparna var kanonduktiga, glada, pussiga och medgörliga. Någon pep lite när tjocka-nålen för chipet trängde genom huden. När undersökningen var klar, hoppade de runt på mottagningen, busade, morrade och skällde så att varken Veterinären eller någon annan fick en syl i vädret. Fem personer, inklusive Vet. och vet.ass. var engagerade i valparnas veterinärbesök, och vi hann ändå inte riktigt med. Det var tydligen en ovanligt livlig whippetkull fick jag höra, det tar jag som ett beröm.. Attila blir den första som flyttar hemifrån. Han åker till sitt nya hem i morgon.

Här slutar valparnas gemensamma dagbok.

På ett eller annat sätt kommer de små änglarna att skriva sina egna dagböcker i sina nya hem. Här kommer att finnas små hälsningar och bilder som vi snabbat upp om ungarnas äventyr.

.

 

Metropolitan dogs!

Pups 2014!

Pups 2011!


www.haromi.se